Blog | Cardio Sporten
 
Laat je testen en vergelijk met Ronaldo of Froome

Toegegeven, deze blog druist een beetje in tegen ons eigen adagium: probeer je niet te meten met de allergrootste atleten op deze wereldbol. Er is maar één Chris Froome, er is maar één Lionel Messi, er is maar één Usain Bolt. Toch is het leuk om eens te snuisteren in hun cijfers, zeker nu de grote sporttoernooien er weer zijn, zoals de Tour de France en het WK Voetbal. Maar, nogmaals: don't try this at home. Probeer je cijfers te verbeteren onder begeleiding en na een onderbouwde test.

lees meer
 
Sporten bij warm weer

De beelden van de Antwerp 10 Miles eind april gingen de wereld rond. Door de hoge temperaturen kregen heel wat lopers het lastig. Meer dan 60 deelnemers werden afgevoerd naar het ziekenhuis met oververhitting, uitdroging of hitte-uitputting. Toch hoeft sporten in de warmte geen probleem te zijn, op voorwaarde dat je er goed voorbereid aan begint.

Als je een beginnende sporter bent, onderschat dan de impact van de warmte niet. Wil je toch bij hoge temperaturen sporten, bouw dan je training in de warmte langzaam op. Geef je lichaam de kans om zich aan te passen. Ken je trainingszones en hartslagzones en ga daar bij warm weer niet boven.

lees meer
 
Je onderbouwd voorbereiden op een loopwedstrijd

Lopen is gezond en fun, of je het nu in je eentje of in groep doet. Hou je het bij recreatieve tochtjes of wil je schitteren op de 10 km, de halve of de hele marathon? Deelnemen aan een hardloopwedstrijd is voor iedere gezonde persoon haalbaar, op voorwaarde dat je je op verantwoorde en medisch onderbouwde wijze voorbereidt. Afhankelijk van je conditie duurt zo een voorbereiding minstens 3 tot 6 maanden voor een korte wedstrijd.

lees meer
 
Wil je lopen om je conditie te verbeteren?

Een goed idee! Lopen neemt niet zoveel tijd als pakweg fietsen (wat overigens ook een goede manier is om je conditie te verbeteren), is relatief goedkoop en vooral bijzonder efficiënt. Alleen als je vlug last hebt van bepaalde belastingsletsels, zoals stressfracturen, moet je toch fietsen eens overwegen. Verantwoord starten met lopen of je conditie verbeteren begint met een wetenschappelijke inspanningstest.

lees meer
Wil je fietsen om je conditie te verbeteren?

Smeer maar je kuiten in, want dat juichen we uiteraard toe! Denk nog even na of je de tijd hebt om straks veel te fietsen en wilt investeren in degelijk fietsmateriaal, anders kies je het best voor lopen. Fietsen? Top! Maar eerst een inspanningstest. Want meten is weten. Verantwoord starten met fietsen of je conditie verbeteren begint namelijk steeds met een wetenschappelijke inspanningstest. 

lees meer