Laat je testen en vergelijk met Ronaldo of Froome | Cardio Sporten

Laat je testen en vergelijk met Ronaldo of Froome

Toegegeven, deze blog druist een beetje in tegen ons eigen adagium: probeer je niet te meten met de allergrootste atleten op deze wereldbol. Er is maar één Chris Froome, er is maar één Lionel Messi, er is maar één Usain Bolt. Toch is het leuk om eens te snuisteren in hun cijfers, zeker nu de grote sporttoernooien er weer zijn, zoals de Tour de France en het WK Voetbal. Maar, nogmaals: don't try this at home. Probeer je cijfers te verbeteren onder begeleiding en na een onderbouwde test.

Je eigen conditie leren kennen? Dat kan met een test. Vraag je test aan via olivia@cardiosporten.be of maak een afspraak via 0473 71 10 69.

Chris Froome Cardiosporten

Chris Froome

Een niet onbesproken raadsel, of gewoon een perfect afgesteld lichaam?

Hoge bomen vangen veel wind, zo ook Chris Froome. Herhaaldelijk kwam hij al in het oog van de storm terecht met zijn cijfers.

  • Zijn hartslag in rust zou 29 (!) bedragen. Van Eddy Merckx was bekend dat die 34 was.
  • In een Pyreneeënrit in 2015 waarin hij zwaar toesloeg, zou hij maximaal tot 166 zijn gegaan – wat relatief laag is.
  • Het meest besproken waren zijn wattages: hij trapte 41 minuten lang een wattage van van 446.watt/uur. Dat is hoog, maar niet uitzonderlijk en net onder de menselijke drempel. Wel voor iemand met zijn gestel: Froome weegt amper 68 kilogram.
  • Over gewicht gesproken: in zijn beginjaren als wielrenner woonde Froome in België en hij woog toen 80 kilogram. Nu is zijn gewicht voor een lengte van 1,87 meter nog amper 68 kilogram. Dat zouden twee interessante dxa-scans (tests waarin we de lichaamssamenstelling meten) geweest zijn om te vergelijken.


Andere (wieler)kampioenen

Fabian Cancellara staat bekend als de kampioen der wattages. Met zijn mokerhamers van dijbenen kon hij een piekwattage aan van 1.450 watt en hij won ooit de Ronde van Vlaanderen met een gemiddeld uurwattage van 285. Zijn maximale hartslag ging toen wel tot 190.

Wil je ook testen op wattage? Dat maakt deel uit van een inspanningstest.

 

Cristiano Ronaldo

De sterkste atleet onder de voetballers?
De cijfers van Lionel Messi lijken angstvallig verborgen te blijven van het internet. Hij wordt dan ook niet voor niets 'de wandelaar' genoemd, die tijdens een wedstrijd soms amper 7 kilometer aflegt. Gelukkig is voetbal niet alleen een duursport. Voetbaltechnisch geven liefhebbers vaak de voorkeur aan de Argentijn, maar de atletische cijfers van Ronaldo zijn ongetwijfeld sterker.

  • Cristiano Ronaldo zou naar verluidt een VO²max van 75 hebben.
  • Op de 100 meter zou hij aftikken onder de 11 seconden.
  • Wetenschappers berekenden dat Cristiano Ronaldo met bovenstaande waarden en fysionomie een 5 kilometer zou moeten kunnen afleggen rond de 14.45 minuten, zonder veel loopspecifieke training.

Andere (voetbal)kampioenen? Van Timmy Simons is geweten dat hij op de looptraining de jonkies er los afliep. Op zijn 35ste is nog een VO²max gemeten van 72. Toeval of niet: 2 van de 3 hoogste waarden ooit gemeten bij atleten komen van Noorse langlaufers met – hou je vast – waarden van 96.  

Wil je ook je VO²max kennen? Vraag een inspanningstest.


Terug naar blog