Sporten na kanker | Cardio Sporten

Sporten na kanker

Op een verantwoorde manier sporten na kanker doe je met de nodige medische begeleiding. Kanker en de bijbehorende chemotherapie, bestraling en/of medicatie kunnen namelijk een verwoestende impact op je lichaam hebben. Nadat de strijd zelf geleverd is, blijf je achter met een enorm verzwakte conditie. Samen met een gezond levenspatroon helpt sporten onder professionele begeleiding om je conditie terug op peil te krijgen en je algemene levenskwaliteit te verhogen.

Voor meer info kun je terecht op info@cardiosporten.be. Je kunt een afspraak maken via 0473 71 10 69 of het formulier invullen.

sporten na kanker

Sporten tijdens de kankerbehandeling

Reeds tijdens de behandeling heeft voldoende fysieke activiteit een positieve invloed op het herstel. Fanatieke sporters hoeven hun training niet radicaal stop te zetten, maar zullen wel moeten overschakelen naar een lichtere vorm van bewegen. Je lichaam gebruikt je energie om te genezen. Bovendien kan chemotherapie toxische invloeden hebben op het hart en zijn pompfunctie. In dat geval zal tijdens de chemotherapie de hartfunctie worden opgevolgd door de hartspecialist. Tussen de behandelingen door zal de patiënt, zodra hij zich daar fit voor voelt, deugd hebben aan een dagelijkse wandeling of korte fietstocht.

Sporten na de kankerbehandeling

Niet alleen de kanker zelf, maar ook chemotherapie of bestralingen kunnen een negatieve invloed hebben op je hart, spieren en botten. Ex-patiënten kampen vaak met vermoeidheid en futloosheid. Spiermassa en kracht zijn afgenomen. Je voelt dat je lichaam veel minder aankan dan vroeger. Dat is confronterend en kan mentaal zwaar zijn. Doordat je lange tijd weinig beweging gehad hebt, is bovendien de kans op blessures veel groter geworden. Belangrijk is langzaam opnieuw meer te bewegen. Streef in eerste instantie geen sportieve doelstelling na. Een gezond levenspatroon voor de toekomst vinden is de voornaamste betrachting.

Gunstige effecten van sporten na kanker

Uitgebreide testen wijzen uit dat voldoende fysieke activiteit na een kankerbehandeling zowel de levenskwaliteit als de overlevingskans verhoogt. Op een aangepaste manier sporten vermindert in de eerste plaats het vermoeidheidsgevoel. Verder heeft de activiteit een positief effect op je slaap, lichaamsbeeld en zelfvertrouwen en gaat het angsten, stress en depressies tegen. Studies hebben aangetoond dat dit bij bepaalde soorten kanker (borstkanker, prostaatkanker, darmkanker) het risico op hervallen en het globale mortaliteitsrisico aanzienlijk vermindert.

Hoe begin je te sporten na kanker?

Begin niet onbesuisd te sporten. Zoals reeds vermeld is de kans op blessures veel groter en loop je het risico je hart te zwaar te belasten. Vraag altijd eerst advies aan een arts en laat je professioneel begeleiden. Er kunnen beperkingen zijn waarmee je rekening moet houden. Op basis van een gewone conditietest (geen uitgebreide inspanningstest) kunnen we bepalen welke vormen van fysieke activiteit voor jou ideaal zijn om mee te starten. Meestal kun je beginnen met lichte fitnessoefeningen, wandelen, fietsen of zwemmen. Kies in elk geval voor activiteiten waar je je zelf goed bij voelt. Ook is het uiterst belangrijk dat je het sporten combineert met een gezond voedingspatroon, eventueel in samenspraak met een diëtist.